Експерти констатують зниження пропозицій на світовому ринку рослинної олії

Пропозиції рослинних олій на світовому ринку знижуються. Але ситуація може покращитись завдяки збільшення виробницва пальмової олії або переробки олійних культур. 

Про це у своєму виступі на міжнародній конференції VegOilTrade-2023 у Роттердамі повідомив старший економіст компанії LMC International Аарон Хенсон, пише «АПК-Інформ».

Експерт зазначив, що в Індонезії зниження виробництва пальмової олії спостерігалося через уповільнення приросту площ під олійними пальмами та оновленя старих пальм новими. Очікується, що у 2023 р. приріст площ сягне лише 40 тис. га, що складає 20% від звичайного рівня.

Наразі існує висока імовірність повторення природного явища Ель Ніньо, яке може призвести до суттєвого скорочення виробництва пальмової олії як в Індонезії, так і в Малайзії у 2023/24 МР.

«Пальмова олія є драйвером знижувальноі динаміки на ринку рослинних олій. Зниження виробництва пальмової олії в Індонезії буде зберігатися протягом 20 років»,— вважає експерт.

Окремо Хенсон звернув увагу на ринок сої та продуктів її переробки в Південній Америці, підкресливши, що у поточному сезоні Бразилія «зробила все можливе, щоб компенсувати втрати врожаю в Аргентині». Зокрема, експерт зазначив, що Аргентина у поточному сезоні втратила близько 20-22 млн тонн сої та мусить звернутися до імпорту олійної задля забезпечення роботи своєї переробної промисловості.

У свою чергу, Бразилія збільшила виробництво сої на 22-24 млн тонн на рік. Таким чином, збільшення переробки олійної в Бразилії забезпечить потреби внутрішньої біопаливної промисловості.

Підвищення обсягів переробки сої також спостерігається в КНР, хоча дещо менше за попередні очікування. 

У США зростання переробки сої та виробництва соєвої олії піде на забезпечення потреб внутрішньої біопаливної промисловості, зазначив експерт.

«Пропозиція рослинних олій знижуватиметься ще протягом півроку. При цьому за декілька років очікується зростання попиту через розвиток біопаливної галузі»,— зазначив Аарон Хенсон.