Фактично нам перекрили річкові ворота для українського експорту — голова Адміністрації судноплавства

Дніпро за Дніпрогесом буде судноплавним, нижче — ні. Навіть після падіння рівня води судна там опиняться на мілині, що загрожує розливом пально-мастильних матеріалів.

Про це сказав голова Адміністрації судноплавства Євгеній Ігнатенко, пише ЦТС

«Річка Дніпро — основна артерія річкового судноплавства України. А Каховський шлюз був крайнім дніпровським шлюзом, що випускав усі суда в бік відкритого моря. Фактично нам перекрили ворота для українського експорту. Але зараз ми маємо проблеми й вище за течією. Рівень води у Каховському водосховищі падає на 10 см щогодини. Допустимий рівень на нижньому б'єфі Запорізького шлюзу — 14 м, сьогодні на ранок фіксували 16 м. Тому, за умови падіння рівня нижче цієї позначки ми не зможемо проводити шлюзування в Запоріжжі»,— говорить керівник. 

Адміністрація судноплавства працює з судновласниками, чиї судна наразі знаходяться в акваторії Каховського водосховища — це близько 50 суден — та сприяє у забезпеченні їх передислокації з місць базування вище по Дніпру через Запорізький шлюз. 

«Такий терористичний акт рф матиме катастрофічні наслідки для всього регіону в цілому та майбутнього відновлення судноплавства зокрема. Через різке підтоплення територій зруйновано та виведено з ладу інфраструктуру портів та терміналів, розташованих в області, багато затонулих суден. Крім того, поступають повідомлення про потрапляння у воду значної кількості мастила та інших небезпечних та забруднюючих речовин, а також нерозірваних мін та боєприпасів»,— підкреслив Євгеній Ігнатенко.

Голова Адміністрації судноплавства повідомив, що катери, які є в держпідприємства, запропонували Херсонській ОВА для допомоги. Також у Адміністрації судноплавства є мобільні лабораторії, які вже їдуть на Херсонщину з Одеси разом з персоналом та відслідковатимуть ступінь забрудненості середовища. Також, відслідковується ситуаця в Миколаєві - рівень води там виріс на 1 метр.

Нагадаємо, Укргідроенерго опрацьовує проєкт зведення перемички Каховського водосховища