На українському ринку імпортна борошномельна продукція поступово витісняє вітчизняну

Зростання імпорту з Польщі до України деяких товарних груп, зокрема борошномельних, призвело до втрати українськими виробниками позицій на внутрішньому ринку. 

Про це повідомляє пресслужба УКАБ.

Експорт агро-харчових товарів з Польщі до України за 2022 рік зріс на 133 млн €. 

Тренд на зростання імпорту продовжився і в першому кварталі 2023 року. З ЄС до України імпортували продукції на 285 млн € більше, ніж за аналогічний період 2022 року, та на 107 млн € більше за показник імпорту за 1 квартал 2021 року.

Безпосередньо з Польщі до України за перший квартал 2023 року ввезли агро-харчової продукції на суму в майже 262,7 млн €, що перевищує результати імпорту за аналогічний період 2022 р. майже на 93,2 млн € та 2021 р. майже на 76 млн €.

«Згідно з даними Спілки борошномелів України, українські виробники борошномельної продукції були частково витіснені з українського рітейлу в деяких областях України більш дешевою польською та турецькою продукцією (пасти, макарони тощо). При цьому здешевлення імпортної продукції відбулось за рахунок використання у виробництві менш дороговартісного українського зерна, що було імпортовано до Польщі та Туреччини, починаючи з другої половини 2022 року. Ідентична ситуація на українському ринку склалася з молочною та м’ясною продукцією»,— вказується в повідомленні.

В УКАБ зазначили, що у зв’язку із суттєвою нестачею ліквідних коштів, українські виробники програють європейським постачальникам у «битві» за місце на полиці супермаркету, оскільки рітейл ставить умовою доволі довгий термін повернення коштів за реалізовану продукцію. Тож європейські компанії мають кращі позиції для реалізації в українському рітейлі.

«У разі продовження такої тенденції є ризик подальшого заміщення українських переробників зернових та виробників борошномельної продукції міжнародними (в тому числі європейськими) виробниками. Це зі свого боку спричинить значний негативний вплив на внутрішніх переробників зернової продукції. В той час як під час війни та після її закінчення виробництво продукції з доданою вартістю могло б поліпшити стан аграрної галузі та відновити економіку України»,— резюмується в повідомленні.