До інвестицій у відновлення України та її аграрного сектору долучиться BlackRock

Світовий лідер з управління інвестиційними активами BlackRock візьме участь у відновленні України та інвестуватиме у розвиток аграрного сектору. Співпраця буде здійснюватися через Фонд розвитку України (ФРУ), про плани створення якого український уряд оголосив на початку травня.

Діяльність ФРУ буде спрямована на ключові сектори української економіки, включаючи енергетику, інфраструктуру, сільське господарство, виробництво та ІТ.

«Фонд сприятиме зусиллям України з відбудови економіки відповідно до найкращих практик та стане ключовим партнером глобальної спільноти в переході до низьковуглецевої економіки», — зазначили в Мінекономіки України.

На зустрічі президента України Володимира Зеленського та керівника консультаціної групи з фінансових ринків BlackRock Чарльза Катамі, український президент повідомив, що окрім BlackRock, Україна залучає до співпраці найкращі фінансові та консалтингові організації світу, зокрема, JPMorgan Chase, McKinsey та інші, щоб «забезпечити прозорість та успіх проекту».

В свою чергу, Чарльз Катамі сказав, що для BlackRock велика честь допомагати українському народу, консультуючи його Уряд щодо запуску Фонду розвитку України.

«Відбудова країни створить значні можливості для інвесторів брати участь у відбудові економіки. Інвестиційний виклик, який постане перед Україною в найближчі роки, буде величезним, і лише завдяки тісній співпраці державного та приватного капіталу ми зможемо направити необхідний обсяг фінансування», — вважає керівник консультаціної групи з фінансових ринків BlackRock.

Довідково:

BlackRock Inc. — найбільша у світі за розміром активів інвестиційна компанія зі штаб-квартирою у Нью-Йорку. Вона заснована у 1988 році вісьмома партнерами на чолі з Лоуренсом Фінком. Спочатку компанія входила до складу Blackstone Group. Назву BlackRock отримала у 1992 році, а через шість років була зареєстрована як корпорація, і стала публічним підприємством. На 1 січня 2023 року в її управлінні наявно близько 1 тис. фондів із активами $8,6 трлн. Це майже третина ВВП США ($25,3 трлн у 2022 році), або майже 287 українських бюджетів на поточний рік (з розрахунку середньорічного курсу долара в бюджет на 2023 рік 42,2 гривні).

Маркетинговий підрозділ Black Rock — FMA відіграв найважливішу роль у плануванні дій уряду США у 2021 році у сфері протидії коронавірусу, а також керував антикризовою програмою ФРС із купівлі активів.

Розрахунок інвестиційних ризиків в BlackRock здійснюється за допомогою системи Aladdin (абревіатура від Asset Liability and Debt and Derivatives Investment Network). З майже 17 тисяч співробітників компанії близько 3 тисяч зайняті у цій мережі.