Американські фермери цього року отримають найнижчий з 1917 року врожай пшениці — USDA

Американські фермери можуть зібрати пшениці лише з 67% посівної площі, що є найнижчим показником з 1917 року. Такі дані оприлюднило Міністерство сільського господарства США (USDA) в минулу п’ятницю.

Про це, з посиланням на Benzinga, інформує Мінагрополітики.

«Коефіцієнт врожаю буде найнижчим з 1917 року, оскільки сухі умови в Колорадо, Канзасі, Небрасці, Оклахомі та Техасі значно вплинули на врожай пшениці», — йдеться у повідомленні.

В USDA відзначають, що, хоча очікується, що виробництво озимої пшениці цього року зросте на 2%, до 1,13 млрд бушелів, але врожайність впаде до 44,7 бушелів на акр.

Тим часом на світовому ринку пшениці:

— В німецьких аграріїв росте занепокоєність щодо вмісту протеїну у пшениці нового врожаю на тлі сильних дощів, які потенційно можуть призвести до підвищення врожайності, але знизять рівень азоту, що призведе до зменшення вмісту білка.

— У 2023-2024 роках аналітики USDA очікують набагато менший врожай пшениці з Австралії, при цьому експорт орієнтовно складе 24,5 млн тонн, переважно до Азії. Міністерство сільського господарства США оцінило поточний урожай австралійської пшениці в 39 млн тонн, а новий урожай — у 29 млн тонн.

— Туніс підвищив закупівельну ціну на тверду пшеницю у місцевих фермерів на тлі очікувань катастрофічного сезону зерна через сильну посуху. Закупівельна ціна твердої пшениці зросте зі 130 динарів до 140 динарів ($45,95) за 100 кг.

— Величезний спалах сарани загрожує Афганістану втратити понад 1 млн тонн пшениці.

— Сільськогосподарський банк Єгипту (ABE) отримав першу партію пшениці місцевого виробництва у 2023 році, що становить близько 277 тис. тонн за перший місяць сезону, який розпочався на початку квітня, загальною вартістю близько 2,8 млрд єгипетських фунтів ($90,6 млн). Це показник успішного сезону в порівнянні з обсягами, поставленими за аналогічний період минулого року. Цього року банк збільшив кількість сховищ до 190 з можливістю прийому близько 850 тис. тонн пшениці за сезон.

— Цьогоріч Україна може посіяти найбільшу площу ярої пшениці за останні 12 років. За попередніми даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, станом на середину травня в країні вже посіяно 247 тис. га культури. Прогнозується, що цей показник сягне до 285 тис. га.