На кордоні викрили незаконний експорт соняшника на 2 млн гривень

Одеські митники викрили факти незаконного експорту насіння соняшника за підробленими документами на суму понад 2 млрд грн. Як зазначалося у супровідних документах, сільськогосподарська продукція прямувала до Болгарії, а договір на її поставку був укладений з чеською компанією.

Про це повідомила Державна митна служба України.

Митники ініціювали міжнародні запити для підтвердження умов прямого транспортування товару до Болгарії як країни-отримувача, а також підтвердження або спростування зовнішньоекономічних відносин українських підприємств-експортерів з чеською компанією.

«Виявилось, що жодних контрактів з українськими компаніями чеське підприємство не підписувало, а печатка, вказана на надісланому для перевірки контракті, недійсна. На додаток, вказаний у супровідних документах на вантаж банківський рахунок не відповідав рахунку чеської компанії», — зазначили в митній службі.

За переміщення товарів через кордон з приховуванням від митного контролю у відношенні керівників українських підприємств-експортерів митники склали 89 протоколів про порушення митних правил за ст. 483 Митного кодексу України на загальну суму 2 251 295 524 грн.