У Польщі розслідують імпорт українського зерна, ввезеного як технічне

Податкова служба та прокуратура Польщі розслідує імпорт українського зерна, яке ввозилося на територію країни як технічне. Йдеться про сім проваджень щодо компаній-імпортерів та брокерів.

Про це повідомляє Rzeczpospolita.

«Масово імпортоване до Польщі українське «технічне» зерно практично не проходило прикордонний контроль, а відразу після в’їзду в країну продавалося як фураж або на споживання. «Жертвами» стали тому числі відомі виробники борошна. Наразі у всіх цих справах тривають провадження: шахрайство та митне шахрайство», — зазначають у виданні.

Вказано, що «покупців вводили в оману, бо вони не знали, що зерно з України і що воно завезене як «технічне». За правилами його можна використовувати виключно як паливо або сировину для виробництва біоетанолу.

Зерно ввозилося переважно восени. Разом з тим зазначається, що лише в лютому 2023 року польських імпортерів зобов'язали декларувати призначення зернових із застосуванням спеціальних національних кодів, відмінних від CN Єдиного митного тарифу. CN не має окремого коду для так званого «технічного зерна».

Нагадаємо, Польща хоче заблокувати імпорт російського зерна в ЄС.