Україні знадобиться до 5 років, щоб повернути довоєнний рівень виробництва зернових — аналітик

Україна зможе повернутися до довоєнних рівнів виробництва зернових не раніше, ніж через 3-5 років. 

Про це на конференції EURO GRAIN HUB Exchange & Forum в Бухаресті Elevatorist.com розповіла аналітик «УкрАгроКонсалт» Марина Маринич.

«Після закінчення війни ми зможемо повернутись до попередніх рівнів виробництва зернових, але цей перехідний період буде тривати мінімум до п’яти років. Тоді ми зможемо вийти, наприклад, на довоєнний рівень посівних площ по кукурудзі — 5-6 млн га», — зазначила Марина Маринич.

За її словами, діапазон оцінок майбутніх площ кукурудзи дуже широкий через невизначеність щодо подальших перспектив експорту.

«На ринку є оцінки 3,3 млн га і нижче, а це майже в два рази менше, ніж до повномасштабного вторгнення. Різниця суттєва, і щоб ми повернулись до попередніх рівнів, треба щоб закінчилась війна і пройшло мінімум 3-5 років», — каже Марина Маринич.

Експерт звернула увагу, що на сьогодні в Україні залишилося близько 5 млн т кукурудзи попереднього врожаю. Через складнощі з експортом фермери переходять на олійні культури, які дорожчі та менші за об’ємом.

Що стосується олійних культур, то були і будуть актуальними для аграріїв, вважають експерти «Украгроконсалт», оскільки їх легше вивозити за рахунок меншого об’єму, вони привабливіші в ціні, та користуються попитом як в українських, так і в європейських переробників.

Олена Гайдук, Elevatorist.com