Молдова збільшує пропускну спроможність прикордонних переходів з Україною

Молдова спрощує для України контрольні процедури на транзиті вантажів залізницею.

Про це повідомляє пресслужба Мінінфраструктури.

Відповідний протокол про внесення змін до Угоди між Урядами України та Молдови про діяльність залізничного транспорту підписали віце-прем’єр-міністр, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков та міністр інфраструктури та регіонального розвитку Республіки Молдова Лілія Дабія.

Протоколом передбачено спрощення контрольних процедур залізничного транзиту вантажів з пунктом відправлення та пунктом призначення Україна або Республіка Молдова, або третьої держави, наприклад Румунії. Тобто запроваджується проїзд без зупинки територією України між пунктами пропуску «Фрікацей – Етулія» та «Рені – Джурджулешть».

Це сприятиме збільшенню обсягу вантажів, які перевозяться залізницею.

«Запровадження беззупинкового проїзду між пунктами пропуску "Фрікацей – Етулія» та «Рені – Джуржулешть» в обох напрямках дозволить нам пришвидшити та наростити обсяги перевезень залізницею. Це важливі зміни для подальшого розвитку всього Дунайського портового кластеру. Разом з тим, ми зосереджуємо зусилля над розвитком інфраструктури в морських портах Ізмаїл та Рені для розширення номенклатури вантажів».— прокоментував Олександр Кубраков.

За його словами, у минулому році Україні вдалося перевалити понад 16 мільйонів тонн вантажів. Це втричі більше, ніж у довоєнний період.

Нагадаємо, з 22 березня 2023 року запроваджено спільний контроль в пункті пропуску через українсько-молдовський державний кордон «Басарабяска».