В Європі прогнозують скорочення посівних площ під кукурудзою


Джерело фото: Elevatorist.com

У європейської кукурудзи проблеми з погодою та конкуренцією, тому в Європі прогнозують скорочення посівних площ під кукурудзою.

Про це пише німецький агроаналітик Олаф Зінке на порталі Аgrarheute.com:

«Європейські фермери приступили до посіву кукурудзи 2023 року дуже пізно. В одних країнах, наприклад, у Німеччині, було надто волого та холодно, в інших, таких як Іспанія чи Франція, надто сухо. Європейські площі під кукурудзою також скорочуються. У своєму першому прогнозі Європейська комісія оцінює площі під кукурудзою 8,52 млн га. Це приблизно на 330 тис. га менше, ніж торік, і навіть на 725 тис. га менше ніж два роки тому, тобто у 2021 р. Кукурудзяне скорочення провели більшість країн — великих європейських виробників культури, включаючи Німеччину, Францію, Італію, Болгарію, Польщу та Румунію».

Проте, аналітики сподіваються, якщо погода надалі налагодиться, європейські фермери зберуть значно більший урожай, ніж у посушливий 2022 рік. Минулого року європейці зібрали найменший урожай кукурудзи з 2007 року.

На думку аналітиків, причиною зниження посівних площ під кукурудзою в ЄС є, з одного боку, розширення посівів озимих зернових та ріпаку. З іншого боку, європейські фермери покладаються на більш посухостійкі культури, такі як соняшник, або більш прибуткові, такі як соя. До цього додається величезний ціновий тиск. Але в основному погода залишається вирішальним фактором. За винятком Німеччини, де опадів у надлишку, в інших країнах ЄС з вологою дефіцит, це стосується Іспанії та Італії, Франції, регіонів Болгарії, Угорщини та Румунії.

У Іспанії та Португалії, де кукурудза вирощується переважно за умов зрошення, кінцева посівна площа кукурудзи за фактом визначається розподілом води для зрошення.

В оптимістичному сценарії з достатньою кількістю вологи, хай і за менших площ, аналітики очікують відновлення обсягів урожаю кукурудзи до 65,3 млн тонн. Це на 13 млн тонн або майже на 25% більше, ніж у посушливому 2022 році.

Однак порівняно з урожаєм 2021 року очікуване виробництво буде на 8,2 млн тонн менше. У Німеччині оцінка врожаю кукурудзи 2023 року нині становить 4,2 млн тонн порівняно з 3,8 млн тонн минулого року. Єврокомісія очікує найбільше зростання виробництва порівняно з неврожаєм у 2022 році в Угорщині, Румунії та Словаччині.

Проте різке скорочення поголів'я худоби в ЄС, спалахи високопатогенного пташиного грипу та висока інфляція, що обмежує споживання м'ясних та молочних продуктів, знижують потребу в кормах для тварин, зокрема в кукурудзі.

Крім того, високі ціни на кукурудзу в ЄС в останні місяці призвели до того, що цю культуру все частіше замінюють на пшеницю і ячмінь у рецептурах кормів, особливо в країнах, які зібрали менше кукурудзи в попередньому році. Аналітики у Франції, Італії, Румунії, Угорщині та Німеччині очікують значного скорочення використання кукурудзи у кормах для тварин».