ЄС вважає неприйнятним односторонню заборону імпорту українського зерна — Reuters

ЄС застерігає від односторонніх кроків після заборони Польщею та Угорщиною українського зерна. Подібні рішення щодо торгівлі з боку держав-членів Європейського Союзу є неприйнятними.

Про це заявили в ЄС в неділю 16 березня, повідомляє Reuters.

Заява з'явилася після того, як Польща та Угорщина оголосили про заборону імпорту зерна та інших харчових продуктів з України.

«Ми знаємо, що Польща та Угорщина оголосили заборону імпорту зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України. У цьому контексті важливо підкреслити, що торгова політика є виключною компетенцією ЄС, і тому односторонні дії неприйнятні. У такі складні часи вкрай важливо координувати та узгоджувати всі рішення всередині ЄС», — йдеться у заяві.

Нагадаємо, Польща повідомила про припинення імпорту 4 культур до 1 липня 2023 року через проблеми з цінами на внутрішньому ринку, а 15 квітня заборонили і транзит. 

Речник польського уряду Пьотр Мюллер заявив державному інформаційному агентству PAP, що уряд перебуває в постійному контакті з Європейською комісією щодо цього питання, і що заборона можлива через положення про безпеку.

Про заборону імпорту українського зерна повідомили і в Угорщині. Про це стало відомо в неділю 16 квітня.