Україна може ще відправити на експорт близько 10 млн тонн зерна — УЗА

Українські аграрії можуть експортувати ще приблизно 10 млн т зернових. Про це заявив президент «Української зернової асоціації» (УЗА) Микола Горбачов під час наради представників УЗ та аграрного ринку 13 квітня, пише Rail.insider.

Більшу частину заявлних обсягів складає кукурудза (7—7,5 млн тонн), ще 1,5 млн тонн — пшениця. Тому темпи навантаження зернових будуть зберігатися на досить високому рівні.

«Навіть у тій ситуації, що Польща не буде пропускати вантажі до себе, фактично вирішене питання, яким чином буде проходити транзит», — зауважив президент УЗА. І додав, що є й інші шляхи вивезення зернових.

У свою чергу заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов зауважив, що у квітні спостерігається скорочення обсягів навантаження зернових.

За 11 днів поточного місяця середньодобове навантаження становило 78 тис. тонн зернових, що суттєво менше прогнозів УЗ (планувалося вантажити 93—100 тис. т/добу). Проте уже кілька днів спостерігається підвищення обсягів. Якщо 10 квітня навантажили 83 тис. тонн, то 11 квітня — 110 тис. тонн, а 12 квітня — 97 тис. тонн.

На сьогодні обсяги перевезень зерна у морські порти зростають, а в напрямку західних кордонів, навпаки, зменшуються. Щодоби через прикордонні переходи передають 416 вагонів із зерном. Це на 174 вагони, або 29%, менше, ніж показник у березні.

Основною причиною такого різкого скорочення обсягів передачі Валерій Ткачов назвав складну ситуацію з експортом зернових в бік Польщі.

«Зараз Міністерство аграрної політики та продовольства України проводить перемовини, щоб якимсь чином спростити перевезення хоча б транзитних вантажів через територію Польщі», — сказав представник УЗ.

Нагадаємо, попит на вантажні автоперевезення в напрямку Європи також знизився. Продавці не розглядають нові перевезення товарів у Польщу та Прибалтику.