Ціни попиту на зерно в одеських портах знизилися

Минулого тижня в одеських портах трейдери знижали ціни попиту на пшеницю та кукурудзу.

За даними аналітиків ІА «АПК-Інформ», у портах Великої Одеси ціни на кукурудзу за підсумками тижня знизилися переважно до $183-195/т на умовах СРТ-порт, а на продовольчу пшеницю — до $190-197/т СРТ-порт.

Експерти говорять, що на ціни впливали змішані фактори. Ситуативну підтримку цінам надало відновлення торгівлі після подовження Зернової угоди. Але в трейдерів на той час вже були достатньо сформовані партії для виконання конрактів, тож попит, який виникав, досить швидко перекривався. Через це прийомка в портах призупинялася, а індикативні ціни навіть не озвучувалися.

Аграрії активно пропонують продаж, бо їм потрібні кошти на посівну, яка вже розпочалася в усіх регіонах країни. Перевищення пропозиції над попитом сприяє зниженню цін у портах.

«А головне — активність торгівлі залишається обмеженою кількістю суднозаходів до портів Великої Одеси. Наприклад, у четвер без жодних попереджень і пояснень російські інспектори СКЦ відмовилися проводити інспекції суден на вхід до Чорного моря. Це обмежило роботу Зернового коридору 6 квітня, але згодом її вдалося поновити», — говорять аналітики.

За даними СКЦ, в той день коридором на вихід із портів пройшло 4 судна, а на вхід — взагалі лише 1 судно. Це ще більше посилило тиск на ціни в портах та обмежило активність компаній.