В Україні з’явилися передумови для росту цін на зернові та олійні — аналітики УУБ

Українська Універсальна біржа випустила аналітичний огляд зернових та олійних культур в Україні та світі за березень місяць.

Згідно інформації у звіті, кінець березня відображав позитивні показники для багатьох культур на світовому ринку. В переважній більшості соєві боби та соєвий шрот лідирували на ринку. Ціни на американську кукурудзу старого і нового урожаю зростали. Тверда червона озима і яра пшениця також відображали зростання ціни.

Біржові котирування на кінець березня по відношенню до лютого:

  • Травневий контракт кукурудзи (Black Sea ) — $253,25/т (-2,03%);
  • Травневий контракт пшениці (Black Sea ) — $284/т (-3,4%);

«Ріст цін був пов’язаний з інформацією щодо майбутніх планів посівної та наявних запасів в США, а також новин про вихід з російського ринку міжнародних зернотрейдерів», — додали аналітики біржі.

Вони зазначають, що на внутрішньому ринку зернових ситуація розвивалася не так динамічно, як на світовому. Обмежений попит з боку переробників і достатні запаси сировини для роботи в середньостроковій перспективі не давали можливості для посилення цін на пшеницю на кукурудзу. В другій половині місяця прослідковувалося незначне відновлення цін. Цьому сприяла інформація про надходження до портів Одеси нових суден під завантаження, а також відновлення котирувань на світовому ринку.

Проте через обмежений попит на внутрішньому ринку, ціни в переважній більшості продовжували піддаватися тиску. Інформація щодо зниження експорту аграрної продукції із РФ додає оптимізму у відновленні цін.

Середні ціни попиту по Україні на кінець березня по відношенню до лютого:

  • пшениця 2 клас (EXW) — 6 580 грн/т (-3,24%);
  • пшениця 3 клас (EXW) — 6 480 грн/т (-2,11%);
  • пшениця фуражна (CPT) — 5 840 грн/т (-0,68%);
  • ячмінь фуражний (CPT) — 5 520 грн/т (-0,72%);
  • кукурудза фуражна (CPT) — 5 980 грн/т (-0,66%).

Повну версію аналітичного огляду ринку та його подальші перспективи можна прочитати у безкоштовному чат-боті Телеграм — AgroMarketUUB від Української універсальної біржі.