Поромна переправа Орлівка-Ісакча на Дунаї очікує отримання статусу морського терміналу


Джерело фото: cfts.org.ua

На паромній переправі Орлівка-Ісакча, що на Дунаї, в минулому році збудували причал довжиною 220 м та глибиною 7 м, внесли його до Реєстру гідротехнічних споруд України, уклали прямий договір з держпідприємством «Дельта Лоцман» на проводку суден до причалу, отримали від Адміністрації морських портів України статус річкового порту. Зараз власники переправи подали заявку до АМПУ на отримання статусу морського терміналу.

Про це ЦТС розповів співвласник порту підприємець Юрій Дімчогло.

«Нам пощастило, що на поромній переправі вже працював пункт пропуску, тому ми просто розширили його межі, включивши територію, на якій був збудований причал. Сподіваюсь, у квітні ми отримаємо статусу морського терміналу»,— говорить Юрій Дімчогло.

Поки що у цього річного порту немає складів, тому перевантаження виконується безпосередньо з автотранспорту на баржі чи навпаки.

«Аби вирішити цю проблему, цього місяця ми почали будівництво двох складів для зберігання до 15 тис. т вантажів. Плануємо, що вже в травні склади будуть введені в експлуатацію»,— поділився підприємець.

Також у межах цього проекту буде змінена система під’їзних шляхів до переправи. Дорога там одна, вона веде до траси Одеса-Рені. Порт буде робити розв’язку, аби розділити рух автотранспорту на два потоки — у напрямку переправи та до складів.

«Через військові дії та блокаду портів Великої Одеси потік вантажівок через нашу переправу зріс вдвічі. Зараз основну частину автотранспорту складають контейнеровози з зерном, що прямують до порту Констанца. Відстань від Ісакчі до Констанци складає біля 160 км. Якби цей потік йшов через Молдову, то собівартість доставки одного контейнера з зерном зросла би на $200-300»,— розповідає Юрій Дімчогло.

В порту планують розширювати вантажну базу. З березня почали перевалювати генеральні вантажі. Уклали угоду на перевантаження добрив у бігбегах. Найближчими тижнями до Орлівки прибуде судно з рулонами металу.

Також у планах організувати перевантаження рослинної олії. Зараз ведуться перемовини про придбання помп для прямого перевантаження олії з автоцистерн на судна.