Вперше за 25 років ріпакова олія в ЄС стала дешевшою за пальмову

Ріпакова олія вперше за 25 років у ЄС стала дешевшою за пальмову, ціни на яку зазвичай є найнижчими серед чотирьох основних олій (ріпакової, соняшникової, соєвої та пальмової) і служать орієнтиром для учасників ринку.

Про це повідомляє Grain Tradе, посилаючись на данні Mintec Analytics.

Так, станом на 16 березня ціни на ріпакову олію впали до найнижчого з січня 2021 р. рівня — 929,5 €/т FOB Роттердам, тоді як ціна сирої пальмової олії становила 951 €/т CIF Rotterdam.

Причиною стала перенасиченість ринку ЄС, оскільки місцеві переробники купували значні партії ріпаку в Україні, з яких 50% надходило до переробки до ЄС. Покупки робилися за відносно низькою ціною, що забезпечило збільшення маржі та обсягу продажу.

Незважаючи на імпорт у ЄС значних партій ріпаку, попит на ріпакову олію залишається низьким як з боку біодизельної галузі, так і з боку харчової промисловості. Більшість виробників продуктів харчування купували ріпакову олію як альтернативу соняшниковій, оскільки очікували зриву поставок через війну між Україною та Росією, які є основними виробниками та експортерами соняшникової олії.

Крім того, окремі покупці для забезпечення постачання уклали довгострокові угоди за високими цінами, тому продовжують отримувати ріпакову олію, що додатково знижує попит на неї. Враховуючи це, учасники ринку не очікують підвищення попиту на ріпакову олію найближчим часом, тому ціни на неї залишатимуться нижчими, ніж на пальмову.

«Попиту на ріпакову олію немає, а прогнози виробництва ріпаку в ЄС хороші. З боку біодизельної галузі попиту на олію немає, оскільки ціни на ріпаковий метиловий ефір продовжують падати, а запаси є досить великими»,— повідомляє Mintec.

Незважаючи на посушливі умови у Франції та Німеччині, стан посівів поки що не турбує трейдерів, але найближчим часом занепокоєння може посилитися. Посіви озимого ріпаку в ЄС становлять 5,92 — 6,02 млн га, з яких у липні очікується зібрати 19,32 млн т ріпаку, що стане для ЄС найбільшим показником останніх 5 років.