Дозвіл вирощувати ГМО-продукцію в Україні може загальмувати вступ України в ЄС — думка

Законопроєкт №5839 щодо вирощування ГМО-продукції, який розглядається зараз у парламенті, може загальмувати вступ України до ЄС. Без відповідного контролю генномодифіковані культури можуть хаотично поширитися по території країни, а в ЄС обіг ГМО-зерна строго контролюється.

Таку думку висловив виконавчий директор Української зернової асоціації Сергій Іващенко, пише «Економічна правда».

В більшості країн ЄС вирощування ГМО-культур заборонене, є дозвіл лише на імпорт зареєстрованих ліній ГМО для виробництва біопалива чи корму тварин.

«Проте в ЄС є дієве регулювання, і у випадку виявлення шкоди для біобезпеки чи здоров’я людини, таке ГМО буде заборонене для імпорту. Нещодавно у Франції компанію імпортера та переробника ГМО-ріпаку змусили посилити контроль за обігом насіння ріпаку, оскільки на узбіччях доріг від порту до підприємства знайшли ГМО-рослини цього ріпаку», — зазначив Сергій Іващенко.

Експерт вважає, що Україна вкрай потребує гармонізації законодавства з ЄС щодо вирощування та обігу ГМО-продукції, але запропонований новий законопроєкт фактично дозволить вирощувати ГМО-зерно та не впровадить жорсткого контролю за обігом ГМО-продукції, який є в ЄС. Також у законі не йдеться про обмеження чи заборони обігу ГМО при виявленні ризику шкоди людям чи природі.

УЗА застерігає, дозвіл вирощувати ГМО-зерно за відсутності дієвого регулювання і контролю призведе до неконтрольованого та хаотичного поширення ГМО зерна. 

«Це спричинить наслідки в юридичній площині з ЄС і може загальмувати наш вступ до Європейського Союзу, а також матиме економічні наслідки, аж до заборони імпорту українського зерна в ЄС, в партії якого буде виявлено ГМО-зерно не зареєстрованої лінії ГМО в ЄС. Нагадаємо, що країни ЄС, які імпортують левову частку української кукурудзи Німеччина, Франція та Нідерланди, заборонили в себе вирощувати ГМО-рослини», — звернув увагу Сергій Іващенко.