Ф'ючерси на пшеницю в Чикаго демонструють найтриваліше падіння за останні 20 років — аналітики

Світові ціни на пшеницю падають через потік російських поставок, продовольча інфляція в світі поступово охолоджується.

Про це з посиланням на Bnnbloomberg повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Ф'ючерси на пшеницю в Чикаго втрачають вартість п’ятий місяць поспіль, що є найтривалішим падінням за останні два десятиліття.

«Якщо вони впадуть трохи більше від цього рівня, вони досягнуть найнижчої ціни приблизно за 17 місяців, задовго до російського вторгнення в Україну, яке призвело до рекордного зростання цін у березні минулого року», — зазначається у повідомленні.

Основною причиною зниження котирувань аналітики вважають хвилю експорту російської пшениці, цього сезону там високий врожай. Єгипет на чотирьох тендерах поспіль купував виключно російську пшеницю. Конкуренція за частку ринку вплинула на ціни в США та Європі, а ЄС навіть погіршив перспективи експорту.

Експерти говорять, що основна увага ринку зосереджена на прогнозі світового врожаю пшениці цього року. Очікується, що американські фермери суттєво збільшать посівні площі під зерновою. Посіви пшениці у Франції перебувають у хорошому та дуже хорошому стані. Також трейдери стежать за подальшим перебігом переговорів щодо Зернової ініціативи в Україні.