ВР ухвалила законопроєкт, який ускладнить штучне заниження мита при експорті насіння олійних культур

Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроєкт №8274, який значно ускладнить штучне заниження розмірів мита при вивезення сировини з України. Зараз законопроєкт очікує підпису президента України.

Дані про це розміщені на офіційному порталі ВР.

Один із співавторів закону, депутат ВР Дмитро Кисилевський, пояснив на своїй сторінці у Facebook, що для тих видів сировини, на які встановлені вивізні мита у відсотках, розмір мита буде визначатись на основі котирувань на відповідні товари на міжнародних товарних біржах.

«Зараз нечесні ділки вказують у митних документах занижену вартість сировини, іноді — в 10 разів. Наприклад, тона брухту міді коштує біля 10 тис. доларів, а ціну вказують 1 тис. доларів, і мито сплачують з однієї тисячі, а не з десяти тисяч», — навів приклад Дмитро Кисилевський.

Він зазначив, що тільки на прикладі міді втрати бюджету складають до 2 млрд грн на рік.

Адвалорні (відсоткові) ставки вивізного мита в Україні встановлені на насіння олійних культур, брухт кольорових металів і шкіряну сировину. Дмитро Кисилевський пише, що понад 70% таких товарів вивозяться за заниженими цінами.

Після того, як новий закон набере чинності, при експорті вищевказаної сировини, якщо у документах вказана вартість, нижча від котирувань на міжнародних біржах, для розрахунку мита буде братись ціна біржі, а не та, що зазначена в митних документах. Така норма діятиме до кінця 2025 року.

В разі, якщо норма покаже свою ефективність, Дмитро Кисилевський запропонує зробити її безстроковою.