Для продовольчої безпеки світу робота Зернового коридору є критично важливою — Висоцький

У поточному сезоні-2022/23 Україна відправила на експорт понад 30 млн тонн зернових. Приблизно ще стільки ж зерна ще залишається у сховищах країни. Для подальшого забезпечення світової продовольчої безпеки вкрай необхідно прологнувати Зернову угоду, адже більша частина зернового експорту здійснюється через одеські порти.

Про це в ефірі телеканалу 1+1 розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, повідомила прес-служба Мінагрополітики.

Тарас Висоцький проінформував, що Україна докладає максимум зусиль аби подовжити дію угоди та проводить перемовини з партнерами — ООН та Туреччиною.

«Усі розуміють важливість для світової продовольчої безпеки роботу «Зернового коридору». Ми вживаємо усі можливі заходи для продовження його роботи. Очікуємо, що у 20-х числах березня, коли закінчується чинна зернова угода, спільно з партнерами буде прийнято консенсусне рішення щодо її продовження. Перемовини тривають», — розповів Тарас Висоцький.

Він також зазначив, що через невизначеність щодо подальшої роботи портів знову почали знижуватися внутрішні ціни на агропродукцію.

«Зазвичай всі ринки зернових та олійних культур корелюються між собою. Тому аналогічна тенденція щодо зниження ціни також спостерігається щодо пшениці, ячменю і частково олійних культур. Така ситуація спостерігалась і восени, коли стояло питання продовження попередньої зернової угоди. Сподіваємось, що після чіткого сигналу про продовження її роботи буде чітке планування морських відправлень і ціна стабілізується», — зазначив перший заступник міністра.

Він додав, що й досі у Босфорі зберігається черга суден, яка виникла через саботаж російських інспекторів. За добу в средньому обстежують 2,5 судна, і через ці штучні затримки українські експортери та аграрії несуть додаткові витрати.

Також Тарас Висоцький наголосив на необхідністі долучити Миколаївський порт до роботи Зернового коридору, адже за довоєнними обсягами перевалки він був найбільший. Крім того, необхідно розширити номенклатуру експортної продукції.

Заступник міністра підкреслив важливість гуманітарної ініціативи Grain from Ukraine, яка передбачає надання зерна країнам, які опинилися на межі голоду.

«Наразі завдяки міжнародній підтримці вдалося відправити 140 тис. тонн зерна. Нещодавно в напрямку Африки вийшло вже п’яте судно. За більш сприятливих умов експорту швидкість надання допомоги збільшиться», — сказав Тарас Висоцький.

Нагадаємо, через невизначеність щодо подальшої долі Зернового коридору ціни на пшеницю стали поволі знижатися.