Сушка кукурудзи на власному елеваторі обійшлася фермерам дешевше на $19/т — аналітик

Ціни на послугу сушіння зерна цього сезону сильно коливалися. Восени вартість природнього газу зросла до 50 тис. грн за кубометр, а в структурі тарифу на послугу сушіння зерна вона складає 50-60%.

Про це розповів аналітик ринку логістики «УкрАгроКонсалт» Максим Харченко.

«Ціни на сушіння зерна в 2022 році зросли на 50% у порівнянні з 2021 роком. В 21/22 МР елеватори поступово підвищували ціни з 90 до 180 грн за тонно-відсоток, але цього року вартість восени одразу збільшилась до 200-250 грн за тонно-відсоток», — повідомив Максим Харченко.

Фахівець відзначає, що для соняшника ця ситуація не була критичною, бо олійній знімали 2-5% надлишкової вологи. А ось с кукурудзою цього року аграіям прийшлось піти на значні витрати при сушінні, адже вологість в культури була надмірною у всіх регіонах країни. Трішки зекономити вдалося лише фермерам з власними елеваторами.

«Наприклад, за сушіння кукурудзи з надлишковою вологістю в 10% потрібно було заплатити 2500 грн за тонну, або $54 по курсу НБУ. В той же час сушка на своєму елеваторі коштувала дешевше — приблизно $35/тонні», — говорить аналітик.

Нагадаємо, власник ФГ «Флора А.А.» розповів, що зерносушарку за 7,1 млн грн у господарстві окупили практично за один сезон.