УЗ в травні хоче запустити 4 контейнерних потяги до європейських країн

АТ «Укрзалізниця» планує у травні запустити 4 нових контейнерних потяги до країн Європи. Маршрути потягів пролягатимуть до Польщі, Австрії, Румунії та Туреччини.

Про це повідомив член правління товариства Вячеслав Єрьомін, передає Rail.insider.

«Ми плануємо до травня відкрити і запустити 4 контейнерних потяги. Перший буде до Гданська, другий до Відня, третій до Констанци і четвертий — до Стамбулу. Це будуть потяги із завантаженням у Києві. І буде єдина ставка по території Укрзалізниці та європейських перевізників. Ми в цьому плані працюємо. Думаю, в травні презентуємо вам графік відправлення, термін доставки та вартість», — сказав Вячеслав Єрьомін.

В УЗ підкреслюють, що перевезення зерна в контейнерах швидко та дінамічно зростають, не зважаючи на те, працює чи ні Зерновий коридор. І саме в таких перевезеннях вбачають перспективи постачань зерна на європейські ринки.

Однак для контейнерних перевезень потрібна потрібна певна інфраструктура, на що зауважив президент «Української зернової асоціації» Микола Горбачьов.

«Перевезення в контейнерах потребує іншу інфрастурктуру. Наприклад, на одному з елеваторів ми не можемо навантажувати контейнери, тому що фітингова платформа дуже велика і для неї навіть треба міняти залізничні ваги. Немає такої території, на якій можна використовувати навантажувач, він дуже вимогливий до рівності поверхні. Тому буде важко налагодити відправки контейнерами», — зазначив він.

Тому наразі в УЗ виготовляють контейнери і платформи таких моделей, які б дозволяли максимально спростити та уніфікувати з нині існуючими технологіями процеси завантаження та вивантаження зерна.

Також Вячеслав Єрьомін додав, що для перевезення у складі контейнерних поїздів до Європи планується придбати 100 фітингових платформ для колії 1435 мм.