На українському ринку продовжує наростати паніка серед продавців — Barva Invest

На українському ринку зараз сильно активізувалися продажі, які зумовлені сумнівами щодо продовження роботи зернового коридору. А це веде до мінімізації попиту з боку трейдерів у глибоководних портах.

Про це пишуть аналітики Barva Invest.

«Крім того, закон про депонування ПДВ для експортерів націлений сильно вдарити по готівковому ринку. В умовах стабільного офіційного курсу і значно вищого неофіційного курсу, готівковий ринок розцвів. Але зараз в умовах війни та надвисоких логістичних витрат, можливість продати на 10% дорожче, ніж «вбілу» насправді є чи не єдиним порятунком для частини виробників, які в інакшому б випадку продавали собі в мінус»,— пишуть аналітики.

За їхньою думкою, з точки зору доброчинності, закон має вибілити сірий агроринок, і на папері це послуга економіці та суспільству. Але з точки зору впливу на життєздатність українського агросектору та агровиробників в умовах війни, стратегічно такий закон може призвести до значних негативних наслідків, які будуть позначатись на плануванні витрат, сівозміні, оновленні парку техніки, економії на добривах, оплаті праці тощо.

«Запропонований механізм обмежень для сірого ринку зумовить практично повну зупинку діяльності цього сегменту ринку на певний час. Як наслідок, це в моменті суттєво зменшить пропозицію кукурудзи та соняшнику (та продуктів переробки) на зовнішньому ринку. Можливе короткострокове занепокоєння зовнішніх покупців, що тимчасово утримає закупівельні ціни від просідання, а то й підтримає їх зростання»,— прогнозують в Barva Invest .

Аналітики також зазначають, що зниження вартості логістики частково втримає ціни від падіння, хоча й додасть інших проблем.