Вдвічі скорочені строки перевірок відшкодування ПДВ

ВРУ у другому читанні прийняла 7 лютого законопроєкт №6085, яким вноситься ряд змін до Податкового кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг.

Про це йдеться на вебпорталі парламенту України.

Законом внесено зміни до Податкового кодексу, якими скорочено строки перевірок відшкодування ПДВ з 60 до 30 днів. Скорочення термінів перевірок покликане вдосконалити систему адміністрування податкових накладних.

Відповідно до ст. 200.11 Податкового кодексу, контрольний орган має право протягом 60 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації (або за днем її фактичного подання) провести документальну перевірку платника податку.

Також для українських підприємців зменшили штрафи за невчасну реєстрацію податкових накладних чи розрахунків коригування до них. Розмір штрафів став меншим майже вдвічі. Відповідний законопроєкт №8079 було підписано Президентом України Володимиром Зеленським.

За що можуть бути штрафи:

  • 2% суми ПДВ — у разі, якщо податкову накладну було подано на 15 календарних днів пізніше;
  • 5% — за порушення терміну від 16 до 30 днів;
  • 10% — від 31 до 60 днів;
  • 15% — від 61 до 365 днів; ️
  • 25% — на 366 і більше календарних днів.

Також продовжено терміни реєстрації податкових накладних. Тепер на реєстрацію подається від 3 до 5 днів. Прийняті норми діятимуть в Україні у період воєнного стану та протягом шести місяців після його скасування.