Портові термінали понесуть високі додаткові витрати у разі ухвалення закону про легалізацію ГМО в Україні — експерт

Портовий термінал, який в середньому експортує 2-3 млн тонн зерна на рік, матиме додаткові витрати в $1-1,5 млн тільки на аналізі ГМО у разі ухвалення законопроекту № 5839 щодо легалізації вирощування ГМО в Україні.

Таку думку у своєму блозі на Latifundist.com висловив радник президента УЗА з кормової та харчової безпеки Вадим Турянчик.

За його словами, в нинішніх реаліях та умовах війни, ні державні органи влади, ні агробізнес не зможуть повністю забезпечити контроль за ГМО, бо зберігання зерна в Україні знеособлене, тож ГМО зерно може змішатись на елеваторі чи портовому терміналі з не ГМО зерном.

Відповідно, для того щоб переконатись, що продукція відповідає умовам поставки, для цього треба використати експрес-смужки для аналізу певних протеїнів ГМО, наприклад, в експортній партії кукурудзі.

«Вартість смужок різна, але візьмемо орієнтовно ціну в $500 за упаковку з 100 штук, це вартість смужки $5, для верифікації результатів я б рекомендував використовувати 2 смужки на кожен транспортний засіб. Рахуємо 2 смужки, це $10 на 20 т продукції, що виходить близько 50 центів з тонни. І це додаткові витрати, які ляжуть на плечі виробника продукції або ж на підприємство, яке надає послуги з зберігання, або ж перевалки. Може здатися, що суми незначні, але якщо порахувати, що у вдалий сезон елеватор має 3-4 оберти, це скажімо для елеватора в 60 тис. т виходить 240 тис. т, то витрати будуть становити $120 тис.», — пише Вадим Турянчик.

Портовому ж терміналу з обсягом експорту 2-3 млн тонн зерна на рік доведеться витратити ще більшу суму на тест-смужки ГМО — $1-1,5 млн.

«Додатково результати смужок варто перевіряти в акредитованих сюрвеєрів, акредитованими методами випробування якими експрес-смужки не є, наприклад ті ж самі лабораторії компаній BSS, SGS та Cotecna. Це ще близько 10-20 центів на тоні продукції. Тому що ризик занадто великий. Плюс час на тестування, очікування результатів, що зменшить швидкість приймання продукції у випадку потенційної наявності ГМО порівняно з не ГМО продукцією», — зазначає Вадим Турянчик.

На думку автора блога, законопроект № 5839 від 05.08.2021 в цілому не відповідає ситуації в ЄС та суперечить веденню цивілізованого бізнесу, а також загрожує національній безпеці України, зокрема, в частині біобезпеки.