Е-ТТН стане обовʼязковою з 1 серпня 2023 року — Міністерство розвитку

Електронна товарно-транспортна накладна (е-ТТН) стане обовʼязковою з 1 серпня 2023 року, повідомляють у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Передбачається, що вже за 5 днів розпочнеться тестування електронної накладної і ринок матиме півроку на адаптацію до нових правил.

«Ми точно розуміємо, що е-ТТН зробить ринок вантажних перевезень прозорішим, менш корумпованим. Для бізнесу використання електронних накладних буде дешевшим за паперові. І, загалом, це перший крок до впровадження міжнародних документів – e-CMR. Впровадження е-ТТН обов’язково відбудеться, тому вже зараз ми закликаємо бізнес долучатись до тестування системи, щоб до 1 серпня бути готовими працювати з документами. Вже є провайдери електронного-документообігу, які пройшли тестування і можуть взаємодіяти з системою», — прокоментував заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Мустафа Найєм.

Планується, що працювати з документом можна буде у режимі реального часу всім сторонам вантажоперевезення одночасно — відправнику, одержувачу та перевізнику. Також вона дозволить оперативно проводити взаєморозрахунки за здійснене перевезення.