Укрзалізниця майже на чверть збільшила вантажні перевезення від лютого до грудня 2022 року

АТ «Укрзалізниця» в умовах бойових дій та руйнувань залізничної інфраструктури нарощує обсяги вантажних перевезень. Якщо за підсумками березня 2022 року вантажні перевезення становили 8,3 млн т/міс, то за грудень вони зросли на 23% — до 10,2 млн т/міс.

Про це повідомив голова правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін під час пресконференції.

Загалом вантажні перевезення залізничним транспортом у 2022 році склали 150,582 млн т.

«Війна, звісно, внесла серйозні корективи в нашу роботу: бойові дії, блокування морських портів, нестача розвиненої інфраструктури у прикордонних зонах призвели до значного зниження обсягів перевезення вантажів у перші тижні після 24 лютого. Проте для нас було критично важливо щоб продукція українських підприємств продовжувала їхати. Тому з перших тижнів війни ми робили все, щоб стабілізувати та переорієнтувати вантажопотоки», — розповів Олександр Камишін.

Загалом вантажні перевезення на експорт склали 59,423 млн т, з них зернові вантажі зайняли найбільшу частку (38%) і склали 22,55 млн т. Загальні перевезення зернових залізничним транспортом у 2022 році склали 28,9 млн т.

«Насправді, ключовим викликом для нас була і залишається можливість наших партнерів з ЄС опрацьовувати існуючі обʼєми українського експорту. У деяких державах Європи річний експорт зерна через порти та залізницею дорівнює тому обсягу, який Україна експортувала за один місяць. Разом з європейськими компаніями ми постійно шукаємо можливості збільшення обсягу перевезень маршрутами ЄС, тому сподіваємося, що існуючий рівень — не максимальний», — наголосив Олександр Камишін.

Загальні місячні обсяги перевезення зернових вантажів у грудні порівняно з березнем зросли у 3,3 разу — до 3,2 млн т.

Нагадаємо, в «Укрзалізниці» не планують підвищувати вартість вантажних перевезень у 2023 році.