Компанія нардепа Миколи Тищенко претендує на майно державного порту — директор МТП Усть-Дунайськ


Джерело фото: uk.wikipedia.org

Приватизація порту «Усть-Дунайськ» може відбуватись в інтересах стивідорної компанії «ЗТК», пов’язаної з відомим київським ресторатором, народним депутатом Миколою Тищенком.

Про це повідомили ряд видань з посиланням на директора «МТП Усть-Дунайськ» Юрія Мартинюка.

Власник групи компаній «Трансшип» (найбільший приватний стивідор порту Усть-Дунайськ) Андрій Іванов вважає, що приватизація непідготовлена та передчасна. Зокрема, не вирішені земельні питання. У перспективі порт може коштувати в декілька разів більше, якщо актив підготувати до продажу. 

«Заявлена ФДМ ціна у 60 млн грн дивує. За пів року роботи ДП «Морський торговельний порт Усть-Дунайськ» сплатило четверту частину цієї суми у вигляді податків. Тобто комерційної вигоди від продажу держава не отримає. Мрії про великі інвестиції виглядають ще більш сумнівно, адже порт не має залізничного сполучення»,— зазначать в виданні Delo.ua.

Юрій Мартинюк зазначає, що компанія «ЗТК», яка перевантажує вантажі Миколи Тищенка через порт, відмовляється сплачувати за зберігання вантажів.

«Усі інші стивідори платять, а він ні. Це політична корупція, я вважаю. Півтора року тому «ЗТК» рейдерським шляхом захопив наш склад, майно державного підприємства. Нічого нам не сплачує за зберігання вантажів. На сьогодні борг перевищує 2 млн грн. Усі інші оператори сплачують порту за використання державної інфраструктури $0,5/т. Це дуже невисока ставка. В порту Ізмаїл стивідори сплачують $3/т. «ЗТК» вирішив, що вони можуть сплачувати нашому порту лише $0,05 долара, тобто 5 центів з тонни, заробляючи $18/т. Іншими словами, держава має дотувати надприбутки приватного стивідора», — зауважує Юрій Мартинюк.

І додає, що минулого року при комітеті ВР з питань транспорту та інфраструктури нардеп Микола Тищенко створив власну робочу групу, яка займається перевіркою морегосподарського комплексу. Журналістів на засідання цієї робочої групи не запрошують.

На початку листопада члени групи відвідали «Усть-Дунайськ», а вже 31 грудня Микола Тищенко написав, що ініціював звільнення керівника порту директора порту «Кілія» «за корупцію». В порту вважають, що це пов’язано з намаганням повністю захопити порт та не сплачувати заборгованість перед державним підприємством.

За інформацією журналістів, минулого року Микола Тищенко приходив й до інших керівників дунайських портів, нібито з метою отримати спеціальні цінові умови для пов'язаних з ним постачальників.