В Україні збільшиться частка посівів олійних культур

В Україні очікується певна зміна посіву агрокультур. Збільшуватимуться посівні площі під олійні: ріпак, сою, соняшник.

Про це розповів в ефірі національного марафону «Єдині новини» перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

«Це пов’язано з тим, що вартість однієї тонни олійних культур вища, а вартість логістики в перерахунку на тонну — нижча. Тобто фермери матимуть змогу більше заробляти з 1 га. Це є позитивним фактором для фермерів, макроекономіки і некритичним для сівозміни»,— сказав Тарас Висоцький.

За його словами, очікується зменшення виробництва пшениці, але її буде вдвічі більше, ніж необхідно для внутрішньої потреби. Також дещо збільшиться кількість культур, спрямованих на внутрішній ринок, як було цього року з гречкою.

Перший заступник міністра Мінагрополітики зазначив, що наразі є проблема з ліквідністю, доступністю фінансів, що ускладнює та уповільнює підготовку до польових робіт. Разом з тим, аграрії налаштовані рішуче.

«Аграрії скрізь, де дозволятиме безпекова ситуація, засіватимуть максимальну площу культур. Ми сподіваємося, що наступний рік, який буде нелегким, вдасться впевнено пройти, виростивши достатньо збіжжя для внутрішнього споживання та експорту»,— зазначив Тарас Висоцький.