Ідея транзиту зерна з України білоруськими територіями наразі абсолютно нежиттєздатна — нардеп

В умовах обмеженої пропускної спроможності морського «зернового коридору‎», саботажу інспекцій та необґрунтованих перевірок суден з російської сторони, транзит зернових потоків через Білорусь до балтийських портів міг би збільшити експорт зерна з України. Але сьогодні це неможливо — ані з політичного, ані з економічного погляду.

Таку думку висловив народний депутат України, секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, пише Latifundist.com.

«Насправді нам дуже важко вірити словам чиновника білоруського МЗС, який запевняє керівників ООН у тому, що для транзиту українського зерна через Білорусь жодних перешкод немає. А за якийсь час ми чуємо про пересування територією цієї країни російської військової техніки. . . Про який транзит можна говорити в цій ситуації?», — говорить Іван Чайківський.

На думку нардепа, ця заява білорусів була більше спрямована на пом'якшення міжнародних економічних санкцій, накладених на країну за допомогу РФ, аніж на дйсне сприяння експорту українського зерна. Іван Чайківський нагадує, що влітку вже була схожа ситуація, коли паралельно такій заяві з білоруської сторони звучали прохання до ООН про зняття з країни заборони на експорт добрив.

«Білорусь — спільник Росії та співучасник повномасштабної військової агресії. Тому на даному етапі будь-яка співпраця України з Мінськом виключена, а пом'якшення накладених санкцій неприпустимо. Я не виключаю, що в майбутньому Білорусь знову стане стратегічним партнером України, як до війни, коли торговельний оборот між нашими країнами перевищував $6 млрд. Але спочатку у Білорусі має змінитись влада, а країна має обрати демократичний шлях розвитку», — констатує експерт.

І навіть якщо абстрагуватися від політики, то, на думку експерта, ця ідея наразі абсолютно нежиттєздатна, занадто високі ризики. На території Білорусі концентруються російські війська, не виключено вторгнення в Україну звідти, отже, ніхто не дасть гарантій безпеки вантажу. Такі обставини потягнуть за собою проблеми з страхуванням вантажів та інші технічні складності.

Іван Чайківський вважає, що єдиним реальним варіантом залишається організація міжнародного сухопутного коридору на кшталт морського, що також малоймовірно, враховуючи обмежену пропускну спроможність білоруських залізниць.

«Єдина реальна перевага транзиту через Білорусь – відсутність необхідності у перевантаженні зерна на в'їзді до Литви, оскільки на всій протяжності від України до Балтики ширина залізничної колії однакова — 1520 мм. Але це точно не привід для того, щоб поступатися національними інтересами та співпрацювати з посібником РФ», — підсумував експерт.

Нагадаємо, у грудні Білорусь знов запропонувала Україні транзит зерна по своїй території до портів Литви.