Судно місяць чекало на перевірку СКЦ, аби завантажитися зерном для лівійців

За два дні, 27-28 грудня, з одеських портів вирушило 11 суден, на яких до покупців країн Африки, Азії та Європи експортовано 422 тис. тонн агропродукції.

В Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України зазначають, що проблеми з перевірками у СКЦ російськими інспекторами залишаються і зараз. Гальмування перевірок призвело до появи стабільної черги в 90+ суден. Україна ж через перешкоджання роботі Зернового коридору недоекспортує мінімум 5-6 млн тонн продовольства за рік. Станом на 27 грудня в Босфорі на інспекцію очікують 96 суден, з яких 71 судно — на вхід до портів, а 25 — вже завантажені агропродукцією.

«Таким чином нещодавно порт Одеси відправив балкер BRAVE M з 28 тис. тонн зерна для африканської Лівії. До цього він місяць очікував на інспекцію в коридорі, щоб зайти до порту під завантаження», — повідомило Міністерство.

Загалом з 1 серпня з портів Великої Одеси вийшли 605 суден, які експортували 15,9 млн тонн українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки.