Ціни пропозиції на українську фуражну кукурудзу FOB знизилися — аналітики

На українському експортному ринку дещо знизилися ціни пропозиції на фуражну кукурудзу з поставкою з глибоководних портів на умовах FOB. Так, за підсумком минулого тижня індикативні ціни пропозиції на зернову з поставкою в грудні впали на 5 USD/т, до 255-275 USD/т FOB.

Про це повідомила керівниця відділу зернових та олійних ринків ІА «АПК-Інформ» Анна Танська, пише видання.

На ціни тиснуло насичення ринку пропозицією і висока конкуренція з боку США та Бразилії, а також зменшення загального імпортного попиту, в тому числі на тлі макроекономічних факторів.

Анна Танська відзначила, що, попри пролонгацію «зернової угоди», попит імпортерів при експорті морем залишався низьким, а портові місткості заповнені через превалювання пропозиції над попитом і ускладнену наземну та морську логістику. Проте термінали поновили свою роботу після блекауту й продовжують пристосовуватися до нових реалій, зокрема, перебоїв з електропостачанням.

«Реальні пропозиції й надалі надходять за цінами нижче ринкових, а імпортери наполягають на все більшому дисконті. Не додають оптимізму й подальші затримки перевірок суден російськими інспекторами СКЦ, що призводять до збільшення черги і, відповідно, зменшення кількості суднозаходів до портів Великої Одеси, а також збільшують витрати на демередж», — прокоментувала Анна Танська.

Нагадаємо, аналітики відмічають, що затримка збирання кукурудзи в Україні найближчим часом може призвести до різкого зростання цін.