Європейським перевізникам потрібно надати можливість їздити своїми локомотивами до станцій в Україні — думка

Європейським сертифікованим перевізникам потрібно надати можливість їздити своїми локомотивами до найближчих станцій в Україні, зокрема, до Ковелю щоб знизити навантаження на тяговий склад Укрзалізниці, якого не вистачає.

На думку представника компанії Freightliner в Україні Дениса Орлова, яку він висловив у блозі на Rail.Insider, цим має зайнятися Міністерство інфраструктури України безпосередньо.

«Оскільки Україна є асоційованим членом ЄС, наш уряд має своїм рішенням дати можливість іноземним сертифікованим перевізникам, у яких є договори з Укрзалізницею, їздити своїми сертифікованими тепловозами до найближчих станцій в Україні, зокрема, до Ковелю. Це допоможе вирішити проблему тягового рухомого складу, якого дуже мало в Україні. Окрім дефіциту локомотивів, у нас існують питання з паливом та запчастинами до них. Все це обмежує рух. Тим часом допуск європейських перевізників міг би зняти навантаження на українського національного перевізника»,— пише Денис Орлов.

Віз зазначає, що у разі вирішення цього питання постануть ризики щодо страхування європейських працівників, які під час воєнних дій будуть їхати до України — іноземні компанії таку страховку дають неохоче. Тож можна буде залучити до роботи українські залізничні екіпажі, або проводити навчання для локомотивних бригад на прикордонних станціях у Польщі.