В Україні зібрали лише 40% кукурудзи: очікують значні залишки в полях


Джерело фото: Elevatorist.com

Зібрати цьогорічний урожай кукурудзи українським аграріям заважає несприятлива погода. На сьогодні зібрано приблизно 40% цієї культури.

Про це повідомив заступник голови ВАР Денис Марчук.

Він зазначає, що аграрії, які не зберуть кукурудзу цього року, не сіятимуться наступного. Це призведе до зменшення посівних площ цієї культури, однак на продовольчу безпеку країни це не вплине.

«Ми маємо непогані показники врожайності — приблизно 55 млн тонн по всім с\г культурам. Це менше, ніж минулого року. Але в умовах війни, окупації та економічних збитків, це той показник, який дає гарантії продовольчій безпеці»,— сказав він.

За його словами, нині аграрії закінчують осінню посівну озимих культур. 95% вже засіяно, проте посівні площі скоротилися приблизно на 40%.

«По всіх культурах, які вирощуємо, ми забезпечимо внутрішнє споживання. Оскільки вирощуємо в 3-4 рази більше, ніж споживаємо. Проте зменшення посівних площ відобразиться на економіці країни, оскільки агарний сектор експортоорієнтований і до війни забезпечував 40% всієї валютної виручки держави»,— зазначив Марчук.

Весняну посівну кампанію сьогодні важко спрогнозувати. Багато полів залишають заміновані, агропідприємства зруйновані. Збитки сягають більше 40 млрд доларів.

«У таких умовах гарантувати 100% посівну дуже важко. Так, вона буде, але про те, в яких масштабах, на яких площах і які культури сіятимуть можна буде говорити в лютому»,— сказав він.