Наступного року вантажна база перевезень зернових культур вдвічі скоротиться — думка

Вантажна база для перевезення зернових наступного року може суттєво скоротитися через зменшення посівних площ, врожайності та логістичних труднощів. Невідомо, яка тоді складеться ситуація із вартістю логістики, оскільки вже цього року перевезення зерна подорожчало вдвічі.

Про це сказав очільник УКАБ Роман Сластьон, пише Rail.insider.

«Питання в логістиці. Ми бачимо, що вона зараз збільшилася у вартості по Україні в 3 рази до наших портів, до європейських портів — в 2 рази. Від того, що логістика з’їдає і заробляє додаткову маржу $60–80/т — це прямий збиток для сільгоспвиробника, — якщо брати поточну ціну десь близько $120/т кукурудзи та пшениці в центральному регіоні Україні. Збиток точно не стимулює сіяти у наступному році і, на жаль, база до перевезень в наступному році при такому підході автоматично буде зменшена десь в 2 рази. І що тоді будуть роботи перевізник УЗ і власники вагонів? Знову підіймати тарифи? Яким чином ми будемо виживати в наступному році?» — зауважив Роман Сластьон.

За словами ж директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерія Ткачова, тариф перевізника у вартості зернової логістики складає 10–12 доларів.

«Дійсно логістика для аграріїв збільшилася до $170–190/т. Проте якщо розкласти цю вартість на складові, то саме перевезення територією України залізничним транспортом на відстань 650–700 км, УЗ за ці послуги бере лише $10–12/т. Якщо везти зерно у вагонах УЗ, то це ще додатково від 20 до 50 доларів… Все інше — це послуги терміналів на кордоні, витрати на іноперевізників за кордоном і вартість перевалки в портах. Тому треба зосередити увагу на тому, як здешевити ці послуги», — повідомив Валерій Ткачов.