Прямі збитки від виробництва та реалізації продукції аграріями в 2022 році очікуються в $4,5-6 млрд — Іван Мірошніченко

Всі зернові при середньостатистичних врожайностях в Україні зараз при реалізації їдуть в збиток для виробника. Очікувані, тільки прямі, збитки від виробництва та реалізації продукції аграріями, без втрат майна та землі під час війни, в цьому році складуть $4,5-6 млрд. Якщо залишиться поточна ситуація.

Про це говорить піввласник групи «Агродар‎»‎ та «‎ТД Зернарі» Іван Мірошніченко в своєму блозі на сайті Latifundist.com.

«Маємо наступну картину, коли при світовій ціні на продовольчу пшеницю в $320-330 на FOB у Європі, що в нормальних умовах мало б бути ціною еквівалентною для українського товаровиробника на його елеваторі $260-270 за 1 тонну, замість цього ми маємо $155-170 на елеваторі агровиробника»,— зазанчає Іван Мірошніченко.

За його словами, різниця розходиться по кишенях інших учасників:

  • власнику судна іде премія за фрахт та страхування ризиків в $20-25 на тонну, а зараз ця премія ще збільшується до $30-35 на тонну простої суден в 2-3 тижні очікувань;
  • на $15-20 на тонні збільшили вартість перевалки в українських портах у порівнянні з минулим роком, при чому всі ризики демереджів кораблів та простої логістичного транспорту залишаються за експортером;
  • збільшені 2-2,5 рази тарифи на залізниці;
  • маржа трейдерів + $25-30 на кожній тонні в порівнянні з «середньо-традиційною» маржинальністю заміщення.