Фермер зі Львівщини під час війни запустив другу чергу елеватора

Елеватор приймає зерно
Джерело фото: Elevatorist.com

Самбірський елеватор за 4 місяці завершив будівництво другої черги.

Про це йдеться у матеріалі «Як побудувати фермерський елеватор під час війни та зекономити до 20% на обладнанні» на Kurkul.com.

«На Заході України елеваторів мало. Вони переважно належать великим агрохолдингам. Тобто для аграріїв не так багато можливостей. Тому ми вирішили добудувати ще 2 силоси на 5 тис. т. Плюс у нас виникла потреба замінити сушарку для зерна в першій черзі елеватора», — пояснив директор елеватора Тарас Панахид.

Спорудження елеватора вдалось завершити за 4 місяці, й до сезону всі роботи виконали.

«Фактично ми зводили елеватор у «найгарячіші» місяці. Були деякі затримки з постачанням обладнання, терміни дещо змістились. Але в результаті все налагодилось. Десь у березні ми закінчили будувати фундаменти, і на початку квітня почався монтаж корпусів та сушарки. Відповідно, в першій декаді липня вже все було змонтовано, електрифіковано і підготовлено до старту сезону», — поділився Тарас Панахид.

Монтаж першої черги Самбірського елеватора проводила фірма AGRICON Південь. Ця компанія зробила коригування проєкту другої черги. Для неї обрали обладнання від KMZ Industries. Було встановлено 2 плоскодонні силоси з лінійки Brice-Baker та ланцюгові транспортери. KMZ Industries виконувала й монтаж та електрифікацію.

«Вибір обладнання для другої черги елеватора був очевидним. Із попереднього досвіду Тарас Петрович озвучив побажання. Ми зі свого боку все прорахували та зупинилися на одному варіанті. Тут було чітке розуміння, що це будуть два плоскодонні силоси», — розповів керівник представництва KMZ Industries у Західному регіоні Богдан Дудар, який відповідав за проєкт будівництва в Самборі.

Стосовно вимушеного переобладнання першої черги представник KMZ Industries вважає, що силоси були потрібні через зміну кон’юнктури ринку, а не прорахунки.

«За останні роки обсяги вирощування кукурудзи значно зросли. До того ж аграрії сіють культуру з вищим ФАО. Це приносить вищі врожаї, але зерно має більший рівень вологи. Тобто коли зробили проєкт першої черги елеватора, тоді прийняли правильне рішення щодо сушарки, виходячи з тих об’ємів. А в результаті кон'юнктура змінилася, і тих сушильних потужностей вже не вистачило», —  зазначив він.