В Україні та у Світі відреагували на заяву рф про припинення дії Зернової угоди

росія 29 жовтня заявила про вихід із Зернової угоди через вибухи в Севастополі. Зібрали коментарі на цю заяву.

Речник президента України Сергій Нікіфоров повідомив, що Україна очікує реакцію Туреччини та ООН на російські заяви про вихід з «зернової ініціативи»:

«Україна не підписувала з рф жодних «зернових угод». Підписантами є росія, Туреччина та ООН. А Україна не підписувала з рф жодних угод, тому що розуміє, що вона майже ніколи не дотримується взятих на себе зобов'язань. Тому очікуємо на реакцію підписантів».

Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні на своєму телеграм-каналі сказав, що це рішення росія прийняла не сьогодні. Країна-агресор почала свідомо загострювати продовольчу кризу ще у вересні — тоді, коли заблокувала рух суден із нашим продовольством. 

Таким чином, від вересня і по сьогодні у зерновому коридорі накопичилося вже 176 суден, які не можуть пройти за своїм маршрутом. 

«Це продовольство для понад семи мільйонів споживачів. Деякі зерновози очікують вже понад три тижні. Алжир, Єгипет, Ємен, Бангладеш, В’єтнам – ці та інші країни можуть постраждати від чергового загострення продовольчої кризи, яке Росія свідомо провокує. Чому це якась купка осіб десь у Кремлі може вирішувати, чи буде їжа на столах у людей в Єгипті або в Бангладеш? Зараз потрібна жорстка міжнародна реакція як на рівні ООН, так і на інших рівнях, зокрема й на рівні «Великої двадцятки», — наголосив Зеленський. 

Євросоюз закликав росію скасувати своє рішення щодо виходу із зернової угоди.

«Рішення росії призупинити участь у Чорноморській угоді ставить під загрозу основний шлях експорту зерна та добрив, вкрай необхідних для вирішення глобальної продовольчої кризи, викликаної її війною проти України. ЄС закликає РФ скасувати своє рішення», написав у Twitter глава європейської дипломатії Жозеп Боррель.

Міністерства інфраструктури України заявило, що реалізація «Ініціативи» несе виключно гуманітарний характер. Саме тому українська сторона не зупинила коридор, навіть попри російські атаки 23 липня (наступного дня після підписання «Ініціативи»), 23 вересня на порт «Одеса», а також нещодавні атаки на енергетичну інфраструктуру, які знеструмили портову інфраструктуру.  

«З 1 серпня, з моменту виходу з українського порту «Одеса» першого судна і до сьогодні нам вдалося експортувати більше 9 мільйонів тонн продовольства, з них більше 5 мільйонів тонн до країн Африки та Азії. В рамках Всесвітньої Продовольчої Програми під егідою ООН до країн, що перебувають на межі голоду, було відправлено 190 тисяч тонн української пшениці. Разом з тим наголошуємо, що Україна залишається надійним партнером для цивілізованого світу та готова продовжувати оперативно збирати та відвантажувати агропродукцію для забезпечення глобальної продовольчої безпеки», відрегували у Мінінфраструктури.

Свою позицію висловили і представники зернового бізнесу. Експерти консалтингової компанії Barva Invest вважають, що заява рф істотно не змінить ситуацію з експортом Чорним морем, адже там і до цього були проблеми, через те що російські інспекції штучно обмежували щоденну пропускну здатність наших портів (на день проходить інспекцію до 6 суден). До того ж  експорт і так зупинився через страхи імпортерів щодо продовження зернового коридору після дедлайну 20 листопада.

«Ми в будь-якому випадку отримали б втрачений місяць з т.з закупівельних об‘ємів та цін. Тож навіть за сценарію реалізації розрахунків головного терориста держави-терориста, що тепер можна отримати щось взамін продовження Коридору, вектор розвитку ситуації в найближчі кілька тижнів по суті не змінився. Більш того, є вірогідність, що світова спільнота зрозуміє що росія до торгівлі між Україною та іншими країнами-імпортерами взагалі не має жодного відношення»,вважають в Barva Invest. 

Видання Bloomberg інформує, Міноборониы Турції повідомило, що країна веде перемовини з росією по Зерновій угоді.