Оліярі просять збільшити податок на експорт соняшнику до 10%

Представники олійно-жирової галузі України просять Мінекономіки збільшити мито на експорт насіння соняшнику з 3,5% до 10%, щоб не зіткнутися із ситуацією дефіциту сировини для МЕЗів.

Про це повідомляє Latifundist.com.

«‎Ми розуміємо, що валовий збір соняшнику цього року буде на 30% меншим порівняно із минулим роком, не 16 млн тонн, а 9-10 млн т. Можете вважати, що від початку війни вже експортували 1,7 млн т, і не менше ще вивезуть у майбутньому. Ми знову залишимося без робочих місць, без надходження валюти та іншого»‎, — наголосив бенефіціар компанії «‎ГрадОлія»‎ Станіслав Таршин.

Нестача сировини для виробництва соняшникової олії призведе до недозавантаженості підприємств галузі, скорочення надходження валюти від продажу олії за кордон, а також закриття підприємств і зростання безробіття в країні.

Також представник закликав міністра економіки стимулювати в Україні глибоку переробку соняшникової олії, для її очищення та фасування перед продажем за кордон.

«Нам би слід скоротити експорт сирої соняшникової олії. Багатьом здається, що якщо ми експортуємо не соняшник, а сиру олію, то це кінцева продукція. Це велика помилка – така олія є сировиною, яка згодом переробляється багатьма країнами світу. Ми експортуємо 6-6,5 млн т щороку, а у нас лише 0,5 млн т з’їдається в країні‎»‎, — сказав Станіслав Таршин.

Він відзначив, що для нарощування глибокої переробки соняшникової олії на 50% від нинішнього рівня, в Україні потрібно побудувати близько 20 підприємств цього профілю. Додатково це створить у країні десятки тисяч робочих місць.

Нагадаємо, «ОптімусАгроТрейд» розширив ринки збуту.