Затримки при перевірках суден в Туреччині не пов'язані з фумігацією — ФАУ

Затримки суден з експортним українським зерном під час проходження перевірок в Туреччині не пов’язані з процесом фумігації. Тож Фітосанітарна асоціація України (ФАУ) звернулася до Міністерства інфраструктури України з проханням з’ясування першопричин, які призводять затримки суден, що очікують на перевірки Спільного координаційного центру (СКЦ) в туреціких портах.

У ФАУ говорять, що посадовці назвали серед причин затримок суден при проходженні контролю в СКЦ наступні чинники:

  • залишок фосфіну в вантажних трюмах під час огляду;
  • видача екіпажу засобів газоаналізу з простроченими строками дії;
  • недостатня компетентність членів екіпажу судна щодо виконання наданих інструкцій по проведенню дегазації та застосування засобів індивідуального захисту.

«Фактично, такі припущення можуть кваліфікуватись як загальна претензія всім фумігаційним компаніям у відповідальності за зрив процедури інспекції вантажів і утворення заторів при проходженні «Зернового коридору», з чим ми рішуче не можемо погодитись»,— говорять в Асоціації.

За словами фахівців, компанії-члени ФАУ чітко дотримуються вимог національного законодавства, міжнародних норм та кращих практик (Кодекс практики ФАУ), компанії щорічно успішно проходять міжнародні аудити по сертифікації на відповідність вимогам чинного законодавства та міжнародним нормам.

На погляд фахівців, причина затримок з перевірками суден не лежить в площині діяльності фумігаційних компаній, діяльність яких відповідає законодавчим та нормативним вимогам, а відноситься, ймовірно, до організаційних питань, на які фумігаційні компанії не мають впливу.

Одна з таких причин — недостатня кількість інспекторів.

«Інспекційні групи, яких наразі працює лише три (раніше чотири), можуть теоретично перевіряти до 9 суден, а по факту ( 3-8 суден) при тому, що з портів «Одеса», «Чорноморськ» і «Південний» за добу виходить в середньому 7-8 суден. Як слідство, час інспекції суден виріс до 10-15 днів. Варто зазначити, що у перший тиждень роботи «зернового коридору» перевірка суден тривала п’ять-шість днів»,— зазначають у ФАУ.

До того ж, російська сторона усіляко затримує надання своїх представників для формування додаткових інспекційних груп.

Зараз вже понад 150 суден стоять біля берегів Туреччини в очікуванні на перевірку спеціальними інспекційними групами СКЦ.