Збір кукурудзи взимку або навесні приносить проблеми із якістю зерна — думка

Перенесення збору кукурудзи на зиму або зимування культури в полі погіршує якість зерна. На початках кукурудзи з високою вологістю може початися фузаріоз. Також можуть з'явитися афлотоксини, які неприйнятні при експорті зерна в Європу.

Про це розповіли експерти в матеріалі Latifundist.com «Кукурудза 2022: Сушити, залишити в полі чи спалити в теплогенераторі?»

«Ті компанії, які планують збирати кукурудзу мінімум до кінця грудня, мають потім проблеми з якістю її зерна і з високою вологістю. Це виливається у фузаріози на початках, через що можлива здача частини зерна кукурудзи на спирт, залишення необробленої восени площі полів і зменшення врожайності щонайменше на 10-15% наступного року через весняний обробіток ґрунту», — зазначає агроном, доктор біологічних наук Сергій Хаблак.

Комерційний директор «Баришівської зернової компанії» Таір Мусаєв також попереджає, що у випадку продажу кукурудзи до Європи важливим фактором є наявність у зерні афлотоксинів. А вони з’являються, коли кукурудза збирається невчасно, і грибок має ідеальну температуру та вологість для розвитку. Тож після поставок зерна з афлотоксинами можуть початися проблеми з репутацією української кукурудзи.

Нагадуємо, покупці не приймають українське зерно з вагонів, які стояли на кордоні із Румунією ще із квітня.