Україна переходить від сировинної моделі економіки до продовольчої — Висоцький

В Україні в умовах війни більш активно розвивається експорт молочної продукції та виробництво м’яса, сфера альтернативних джерел енергії (біоетанол, біогаз, біометан), а також переробка зернових культур.

Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі національного марафону UAразом, повідомила пресслужба Мінагрополітики.

«Форс-мажорний фактор війни прискорив нашу трансформацію. Дивлячись на результати роботи аграрного сектора за 7 місяців війни, ми бачимо, що вже точка неповернення в сировинну модель пройдена. Що це підтверджує? Перш за все, всі зрозуміли — аграрні виробники, фермери, що концентруватися на одній чи двох зернових олійних культурах є дуже ризикованим. І має бути однозначно диференціація», — зазначив Тарас Висоцький.

Читати на тему: Глибока переробка зерна в Україні: привабливість доданої вартості та виклики виробництва

За словами заступника міністра, в Україні збільшується експорт молочної продукції — за результатами серпня досягнуто рекордного показника за останні два роки. Подібне зростання очікується й надалі.

Крім того, збільшується поголів’я промислового свинарства, птахівництва. Це пояснюється насамперед здешевленням кормів, і тренд на розвиток тваринництва продовжуватиметься й надалі. Також інвестиції спрямовуються в біоенергетику.