Від початку року через Польщу експортували 2,3 млн т українського зерна

Перший заступник Міністра сільського господарства та розвитку села Польщі Рафал Романовські
Перший заступник Міністра сільського господарства та розвитку села Польщі Рафал Романовські

Від початку 2022 року через Польщу транзитом пройшло 2,3 млн т українського зерна. 

Про це розповів перший заступник Міністра сільського господарства та розвитку села Польщі Рафал Романовські на міжнародному форумі Agro&Food Security Forum: Grains, Oilseeds, Pulses, повідомляють журналісти Latifundist.com.

«Зрозуміло, що це менше, ніж очікування українців. Попереду багато роботи. І мова не лише про експорт в Північну Африку, але і в ЄС. Я не уявляю продуктового циклу Європи без української олії та олії з українського ріпаку. В іншому випадку нам доведеться міняти їх на пальмову олію, але наші споживачі цього не хочуть. Тому справа не має обмежуватися лише обіцянками», — сказав Рафал Романовські.

Перший заступник Міністра сільського господарства та розвитку села зазначив, що Польща має стати економічним хабом для транспортування українського зерна. 

«Тому ми маємо створити умови для експорту української сировини, у тому числі через балтійські порти. Ми маємо вирішити складнощі на кордоні, які наразі створилося. Але можу запевнити, що наші служби, митні, ветеринарні, працюють 24 години на добу. Ми маємо створити окремі черги для порожніх машин, зробити окреме розмитнення цистерн та ін.», — підкреслив спікер.

Нагадаємо, у польському порту Гдиня збираються будувати додатковий зерновий термінал.