В МІУ не полишають спроб розблокувати Миколаївський порт

У Мінінфраструктури хочуть розширювати зернову угоду та додавати інші порти, крім Одеси, Чорноморська та Південного. Зокрема, йдеться про порт Миколаєва.

Про це расказав міністр інфраструктури Олександр Кубраков в інтерв'ю «Економічній правді».

«Приблизно 40% нашої аграрної продукції раніше йшли на експорт саме з Миколаївського порту. Там багато зернових терміналів наших та міжнародних компаній. Тому, звичайно, ми хочемо, щоб він був в ініціативі. Ми над цим працюємо. Нас непокоїть одна умова: безпека. Гарантом цієї безпеки, якщо ми діємо виключно в рамках ініціативи, можуть бути лише ООН та Туреччина», — сказав Олександр Кубраков.

Але, за його словами, просування у цьому напрямі безпосередньо залежить від питань безпеки.

«Якщо все відбуватиметься так, як зараз, ми зможемо за результатами вересня вийти на 3 млн тонн зерна на місяць лише з трьох портів Великої Одеси. Це найближча мета, а всього пропускна спроможність цих трьох портів — близько 5 млн тонн», — зазначив міністр.

Він нагадав, що до війни Україна експортувала 5-7 млн тонн агропродукції на місяць, включаючи порт Миколаїв та порти на Азовському морі, які зараз недоступні. Але зараз також працюють порти на Дунаї, залізниця та вантажні перевезення продукції до найближчих портів у Євросоюзі.