За 22 дні роботи зернового коридору Україна експортувала понад 700 тис. т агропродукції

За 22 дні з початку роботи зернового коридору з українських морпортів вийшло 33 кораблі, які сукупно перевезли 719 549 тонн агропродукції.

Про це повідомив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

За його словами, ще 18 суден вантажаться в портах і очікують черги на виїзд. Тарас Висоцький наголосив, якщо в липні із України експортували у цілому 3 млн т агропродукції, то за 15 днів серпня вже 2 млн т. Тобто, в Мінагро планують вийти мінімум на 4 млн т агроекспорту в серпні, що додасть $ 250–300 млн валютної виручки за місяць.

«До війни сільське господарство разом із іншими суміжними галузями формувало близько 20% української економіки. Зараз на тлі падіння інших секторів це будуть усі 30%, можливо й 35%. Тобто 1/3 нашої економіки — це сільське господарство, яке на 70% залежить від експорту. Ми виробляємо такі великі обсяги, що їх неможливо спожити на внутрішньому ринку», — розповів він.

Крім того, завдяки роботі зернового коридору, як пояснив перший заступник Міністра, вирівнялися експортні ціни, які дають впевненість українським фермерам, що вони не збанкрутують і матимуть змогу покрити витрати на виробництво. 

Нагадаємо, за 5,5 місяців повномасштабного вторгнення Україна експортувала майже 10 млн тонн продовольства з 8-ми агрокультур. Мінагро показало структуру агроекспорту.