Судноплавство на Рейні під загрозою, на Ельбі з'явилися голодні камені — в Європі міліють ріки через посуху

Минулого тижня рівень води на річці Рейн у Німеччині знизився. Вантажні перевезення по Рейну проводяться, але вже є певні обмеження по тоннажу суден — іноді судна змушені плисти на 3/4 порожніми, а вантажовласникам часто доводиться платити за чотири судна для перевезення своїх вантажів замість одного.

Про це повідомляє Reuters.

Наприклад, компанія Contargo, що надає послуги з логістики контейнерів, заявила в п'ятницю, що припинить роботу деяких барж на Середньому та Верхньому Рейні. Товари, які можна перевозити наземним транспортом, збираються поставляти на річкові термінали в Нижньому Рейні. 

Рейн.Фото Главком

За словами директора судноплавного кооперативу DTG Роберто Спранці, деякі більші судна і баржі більше не можуть проходити повз Кауба, а в Дуйсбурзі більше не можуть працювати великі буксири-штовхачі/баржі, які зазвичай перевозять 3000 тонн баржі.

Крім того, висихає найбільша річка По в Італії, повідомляє «Главком» з посиланням на BBC. Фермери з долини По кажуть, що місцями річка пересохла, а на деяких її ділянках у потік потрапляє солона морська вода, і це згубно впливає на посіви.

«Річка По простягається по північній частині Італії на 650 км, від південно-західних Альп до Адріатичного моря. Навколо неї обертається життя багатьох місцевих громад. З нею пов'язана майже третина сільськогосподарського сектору всієї Італії. Прогноз погоди на найближчий час не обіцяє достатньої кількості опадів, яка змогла б розбавити солону воду», — йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що на річці Ельба видно так звані «голодні камені», повідомляє Dailymail. У Нідерландах, Німеччині та Чехії, де рівень води у річці через посуху опустився до рекордно низьких показників, стали помітними камені, на яких у минулому попереджали про голод через посуху. 

«Найстаріший водяний знак, видимий на річці, датується 1616 роком. На цьому камені, який вважається найдавнішим гідрологічним орієнтиром у Центральній Європі, викарбуваний напис німецькою мовою: «Коли побачиш мене, плач», — пише Dailymail.

Голодний камінь на Ельбі. Фото AssociatedPress

Новини України: нинішнє мілководдя Дунаю буде затяжним і довгим, прогнозують в Українському Дунайському пароплавстві.