Тарифи на чорноморських маршрутах, ймовірно, будуть підвищуватися — аналітики

Тарифи на чорноморських маршрутах, ймовірно, будуть підвищуватися — в основному через збереження військових ризиків і зростання вартості страхової гарантії безпеки суден. Такий прогноз наводиться у щотижневому огляді ринку Xclusiv Shipbrokers після укладання зернових угод між Україною, Туреччиною, Росією та ООН наприкінці липня, повідомляють «Порти України».

Проте локальне зростання ставок, вважають аналітики, не вплине на світові ціни на балкерні перевезення.

«Морська торгівля зерном становить близько 4% від загального обсягу морських перевезень, експорт українського зерна морем становив близько 10% від загального морського експорту зерна у 2021 році», — йдеться у повідомленні брокерів.

Таким чином, роблять висновок аналітики, навіть якщо обсяг українського експорту зерна буде на рівні 2021 року, це становить лише 0,4% від загального обсягу морської торгівлі. Втім, фактичний експорт досягне лише 70%-80% від рівня 2021 року, вважають брокери, що складе менш ніж 0,3% загального обсягу морської торгівлі.

На початку серпня страхова компанія Ascot і брокер Marsh спільно запустили програму, яка передбачає забезпечення покриття постачань зерна з українських портів у Чорному морі. Йшлося про покриття на суму до $50 млн за кожне судно.

Нагадаємо, на фрахтових платформах зростає кількість замовлень на завантаження с/г товарів в Україні. Обсяги замовлень на завантаження сільськогосподарських товарів в Україні зросли більш ніж у п’ять разів порівняно з середнім показником з початку війни наприкінці лютого.