Ще до війни через неефективну логістику аграрії втрачали близько $20 на кожній тонні зерна — експерт

Ще до війни в Україні були суттєві обмеження логістичних можливостей з вивезення зернових. Експерти логістичної компанії GEFCO оцінювали втрати українських виробників зерна через неефективну логістику на рівні $20 на кожній тонні, що за оцінками Світового банку призводило до недоотримання аграріями від $0,6 до $1,6 млрд на рік.

Такі розрахунки навів у своїй статті на Latifundist.com автор проєкту «Велика агропереробка» Олександр Бататін.

«За деякими розрахунками, щороку приблизно на 20% не задовольнявся попит на перевезення зерна. Це орієнтовний потенціал тільки для переробки зернових, який, ймовірно, буде справедливим і для післявоєнного періоду», — пише Олександр Бататін.

Він зазначив, що війна загострила проблеми логістики через блокування українських портів, і в країні знову піднімається дискусія про способи вирішення проблеми. Автор блогу вважає, що в Україні необхідно ініціювати створення мережі комплексів переробки агропродукції на основі промислових біотехнологій.

На думку Олександра Бататіна, розвиток цього напряму господарської діяльності дозволить ліквідувати дисбаланс продовольчої безпеки Україні і критичну залежність виробників від імпортних поставок багатьох компонентів, важливих для харчової промисловості та виробництва кормів. Наприклад, можна виробляти лимонну кислоту та лізин.