ЄС планує повернути під посіви зернових 1, 5 млн га землі

ЄС планує менше вирощувати культур на корм худобі — сої та кукурудзи
ЄС планує менше вирощувати культур на корм худобі — сої та кукурудзи
Джерело фото: Elevatorist.com

Європейська комісія оприлюднила пропозиції, які повинні простимулювати сільськогосподарських виробників вирощувати більше зернових.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на інформацію Європейської комісії.

Єврокомісія запропонувала тимчасові та короткострокові винятки з правил ротації врожаю та розміщення непродуктивних об’єктів на орних землях.

«Це дозволить максимально підвищити здатність ЄС до виробництва зерна для продуктів харчування. Як очікується, це дозволить повернути в таке виробництво 1,5 млн га земель», ідеться в документі.

Заходи також передбачають більш раціональне використання земель та скорочення обсягів культур, які зазвичай використовуються як корм для худоби, зокрема сої та кукурудзи.

Пропозиції будуть представлені на розгляд країн-членів перед їхнім остаточним ухваленням.

В той же час, як прогнозують аналітики АПК-Інформ, в Україні у 2022/23 МР очікується скорочення валового збору зернової порівняно з попереднім сезоном з 86 млн тонн до 52,3 млн тонн.

Враховуючи це, а також обмежену пропускну здатність експортної інфраструктури України, експортний потенціал пшениці може скласти близько 12 млн тонн, що на 36% нижче показника 2021/22 МР.