21 липня 2022, 11:44, Експорт

Страховики очікують додаткових гарантій безпеки для суден, що прямуватимуть в українські морпорти

Страховики готові страхувати судна, що йдуть для вивезення українського зерна, лише якщо будуть організовані міжнародні військово-морські ескорти та чітка стратегія боротьби з морськими мінами.

Про це повідомляє Reuters.

Морські страховики Lloyd's of London і ширший лондонський ринок комерційного страхування очікують на додаткові гарантії, враховуючи потенційні збитки, пов'язані з кожним судном.

«Має бути супровід, мінні тральщики, щоб андеррайтер міг сказати: «Це дало нам впевненість, що це не просто авантюра». Зараз це просто авантюра, ви не зможете піти», — сказав учасник ринку.

Джерела у страхових компаніях повідомляють, що прийнятний супровід може бути забезпечений спільними українськими та російськими кораблями, ООН чи нейтральною державою, такою як Туреччина. Також учасники ринку говорять, що варто було б використати супутникові технології для визначення розташування мін.

Учасник страхового ринку із Великобританії сказав, що його фірма працювала над створенням «системи страхування» для судна, яке готове зайти в Україну, як тільки буде створено коридор.

Джерела на ринку повідомляють, що додаткові страхові внески, які стягуються за ширший район Чорного моря, знизилися з лютого, відображаючи більшу впевненість у страхуванні.

Нагадаємо, експорт зерна відбуватиметься через Одеський морпорт, порти Південний та Чорноморськ безпечними маршрутами, які розроблені разом із військовими.